Υλικά

1 κιλό αγριογούρουνο (κομμένο σε κομμάτια), 250 γρ. δαμάσκηνα (αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσια), 1 κρεμμύδι (κομμένο σε ροδέλες), 3 κουταλιές ελαιόλαδο, Αλάτι, Πιπέρι

Μαρινάτα:

1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1/2 φλιτζάνι ξίδι, 2 κλωνάρια σέλινο, 1½ κουταλάκι θυμάρι, 1½ κουταλάκι ρίγανη, 2 σκελίδες σκόρδο (κομμένο σε φέτες), 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα), 1 καρότο (κομμένο σε ροδέλες), 3 φύλλα δάφνης, 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια μερίδας και το μαρινάρουμε από το βράδυ (σε κόκκινο κρασί, με 2 δαφνόφυλλα, 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, 1 ξυλάκι κα­νέλα, 5 γαρίφαλα, 100 γρ. μανιτάρια, 2 χοντροκομμένα κρεμμύδια, 2 καρότα, 1 κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα και αλατο­πίπερο). Στραγγίζουμε από τη μαρινάδα και κρατάμε μόνο το κρέας. Σε πυρίμαχη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τα λα­χανικά, τον κέδρο και το ζωμό (αρκετό για να καλύψει το κρέας). Αλατίζουμε, κλείνουμε με καπάκι και τοποθετούμε σε φούρνο στους 160οC για δυόμιση ώρες. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, αφαιρούμε το  κρέας και σκεπάζουμε. Σουρώ­νουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και προσθέτουμε στο ζωμό το πετιμέζι. Σιγοβράζουμε έως ότου η σάλτσα ελατ­τωθεί κατά το ήμισυ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Επαναφέρουμε το κρέας στη σάλτσα και κρατάμε ζεστό, έτοιμο για σερβίρισμα. Συνοδεύουμε με πουρέ γλυκοπατάτας, που τον φτιάχνουμε ως συνήθως, με βούτυρο και γάλα.

Για τη μαρινάδα καλό θα ήταν να χρησιμο­ποιήσετε 1 μπουκάλι κρασί, να κόψετε σε κομμάτια τα μανιτά­ρια και αντί για πιπέ­ρι σε σκόνη, να προ­σθέσετε 12 πιπερόκοκκους.

FacebookTwitterVimeoShare to Stumble UponMore...