ΠΩΣ ΝΑ ΣΟΥΒΛΙΣΕΤΕ
ΤΟ ΑΡΝΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το προσωπικό και η Διοίκηση των καταστημάτων ″ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ″ στα πλαίσια των καθημερινών συζητήσεων με πελάτες σχετικά με ερωτήματα που προκύπτουν για τον ενδεικτικό τρόπο συντήρησης- προστασίας του αρνιού, σουβλίσματος και σωστής διαδικασία ψησίματος του, συνέλεξε τα ποιο συνήθη ερωτήματα τους, συνάντησε τον κο Σπύρο Ζέρβα (ιδιοκτήτη παραδοσιακό εστιατόριο – ψητοπωλείου ΖΕΡΒΑΣ) και συζήτησε μαζί του.

Σας παραθέτουμε παρακάτω την συζήτηση στην οποία ο κος Σπύρος Ζέρβας απαντά στα ερωτήματα αυτά με ″Πρακτικές Συμβουλές Συντήρησης – Προστασίας, Σουβλίσματος & Σωστής Διαδικασίας Ψησίματος του Αρνιού»:

Συντήρηση, Προστασία, Σούβλισμα & Σωστή Διαδικασία Ψησίματος Αρνιού

από τον κο. Σπύρο Ζέρβα

Κ.Κ.Λ.:

Αγαπητέ Σπύρο, αρχικά θέλουμε να σα ευχηθούμε εκ μέρους του προσωπικού και της Διοίκησης των καταστημάτων ″ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ″ καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη, και στην συνέχεια να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας και την καλή σας διάθεση να μοιραστείτε μαζί μας «μυστικά και στοιχεία του επαγγέλματος σας από την πολύχρονη εμπειρία σας″.

Σ.Ζ.:

Ευχαριστώ πολύ, αντεύχομαι Χρόνια Πολλά με υγεία, χαρά και κάθε καλό για εσάς και τις οικογένειες σας.  Με ευχαρίστηση να απαντήσω σε κάθε ερώτηση για τον ενδεικτικό τρόπο συντήρησης- προστασίας του αρνιού, σουβλίσματος και σωστού ψησίματος του, διότι «ότι μοιράζεται πολλαπλασιάζεται».

Κ.Κ.Λ.:

Ποιος είναι ο ενδεικτικός τρόπος συντήρησης του αρνιού;

Σ.Ζ.: Ο ενδεικτικός τρόπος συντήρησης του αρνιού είναι σε συντήρηση οικιακού ψυγείου, μπορεί να συντηρηθεί για μία ημέρα στη σακούλα του κρεοπωλείου, για παραπάνω χρονικό διάστημα θα πρέπει να μπει σε κατάψυξη. Μπορεί να συντηρηθεί και εκτός ψυγείου για έως και 12 ώρες σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Κ.Κ.Λ.:

Ποιος είναι ο ενδεικτικός τρόπος προστασίας του αρνιού;

Σ.Ζ.: Ο ενδεικτικός τρόπος προστασίας του αρνιού είναι με βρεγμένη γάζα ή με τραπεζομάντιλο. (Προσοχή: ποτέ σε νάιλον σακούλα).

Κ.Κ.Λ.:

Ποια είναι η διαδικασία σουβλίσματος του αρνιού;

Σ.Ζ.: Η διαδικασία σουβλίσματος του αρνιού περιλαμβάνει κάποια βήματα, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στην παρουσίαση που έγινε και σας παραθέσαμε βήμα – βήμα από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση της ( δείτε το video ).

Κ.Κ.Λ.:

Πόσα κάρβουνα θα χρειαστούν για να ψηθεί το αρνί και πως τα μοιράζουμε;

Σ.Ζ.: Για να ψηθεί το αρνί θα χρειαστούν περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό αρνιού. Ανάβουμε τα κάρβουνα και τα μοιράζουμε μισά στα πίσω πόδια (μπούτια) και μισά στα μπροστινά πόδια (πλάτες).

Κ.Κ.Λ.:

Ποια είναι προτεινομένη απόσταση τοποθέτησης του αρνιού από την φωτιά;

Σ.Ζ.: Η απόσταση τοποθέτησης του αρνιού από τη φωτιά είναι περίπου 30 εκατοστά. Η φωτιά πρέπει να παραμένει σταθερή και όποτε «πέφτει″ η ένταση της συμπληρώνουμε λίγα κάρβουνα.

Κ.Κ.Λ.:

Πόσες ώρες χρειάζεται  να ψήσουμε το αρνί;

Σ.Ζ.: Χρειάζεται 3 με 3,5 ώρες ψήσιμο. Στις 2 ώρες ρίχνουμε χοντρό αλάτι στις πλάτες και στα μπούτια.

Κ.Κ.Λ.:

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχει ψηθεί;

Σ.Ζ.: Καταλαβαίνουμε ότι έχει ψηθεί καλά όταν οι πλάτες ανοίξουν και τα κόκκαλα βγαίνουν προς τα έξω.

Κ.Κ.Λ.:

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε συμπληρωματικά για να ψήσουμε και το κοκορέτσι;

Σ.Ζ.: Τοποθετούμε το κοκορέτσι περίπου 30 εκατοστά πάνω από τη φωτιά. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλής έντασης και σε όλο το μήκος από το κοκορέτσι. Χρειάζεται 2 με 2,5 ώρες ψήσιμο. Καταλαβαίνουμε ότι έχει ψηθεί όταν σταματήσει να σουρώνει, αλλά αφρίζει.

Κ.Κ.Λ.:

Κλείνοντας, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε και πάλι, με τις ευχές μας από το ″ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΕΑΤΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ″  να συνεχίστε να έχετε την χαρά κάθε επισκέπτη σας εδώ, να φεύγει από το παραδοσιακό εστιατόριο – ψητοπωλείου ΖΕΡΒΑΣ ικανοποιημένος και ευχαριστημένος.

Σ.Ζ.:

Ευχαριστώ πολύ, επίσης.


Σωστή διαδικασία σουβλίσματος αρνιού

Δείτε το σχετικό video