Συνταγή

2 ώρες
6

Μοσχάρι οσομπούκο στη γάστρα

Υλικά

  • 2.000kg  μοσχάρι (οσομπούκο)  6 κομμάτια περίπου
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρές ροδέλες
  • 600ml κρασί κόκκινο
  • 60ml ξίδι από κόκκινα σταφύλια
  • 800γρ. ντοματάκια (κονσέρβα)
  • 55γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 φινόκιο, σε πολύ λεπτές φέτες
  • 400γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μεγάλα κομμάτια
  • 200γρ. μικρά μανιτάρια champions
  • 6-7 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει.

Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζετε το κρέας στη γάστρα και σκουπίζετε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας.

Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι με τα καρότα. Μόλις γυαλίσουν τα μεταφέρετε στη γάστρα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ξίδι, τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το φινόκιο. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

Ανοίγετε τη γάστρα, προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και ψήνετε χωρίς καπάκι για 45 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας και απαλή σαλάτα ρόκας.

 

Chef

Δεκάνδιας Ιωάννης

Executive Chef στα CNic Hotels

Κοινοποίηστε