Pick up from the store the same day (for orders sent until 15:00)
Delivery map Stores
Phone orders 26610 44182 Mo - Sa 08:00 - 21:00
My cart ()
0

No products in the cart. Buy now

Pick up from the store the same day (for orders sent until 15:00)
search-icon.png
My cart ()

No products in the cart. Buy now

Phone orders phone icon 26610 44182
ζυμαρικα σε κεφαλι γραβιερασ

Χειροποίητα ζυμαρικά

Recipe: Petros Dimas Executive Chef στο Domes Miramare
Preparation 1,5 ωρα
Cooking 25 λεπτά
Level Εύκολο
Portions 4

Components

Ζυμαρικά:

  •  300 γρ αλεύρι για ζυμαρικά
  • 3 αυγά φρέσκα οργανικά
  • Αλάτι κ.π.
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο κ.π.

Σάλτσα:

  • 100γρ πανσέτα καπνιστή
  • 100γρ μανιτάρια άγρια
  • 30γρ ελαιόλαδο
  • 5γρ σκόρδο
  • 10γρ κρεμμύδι λευκό
  • 100γρ λευκό κρασί
  • 10γρ πιπεριά καυτερή
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 Κεφάλι Γραβιέρας

Execution cution

Η ζύμη για τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, πρέπει να είναι ελαστική.Ένα αυγό, αναλογεί περίπου σε κάθε άτομο, δηλαδή σε μια μερίδα ζυμαρικά.Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και λίγο λάδι σε ένα μπολ με πιρούνι. Κάνουμε λοφάκι από ανάλογο αλεύρι (δηλ. αν βάλουμε 4 αυγά υπολογίζουμε περίπου 3/4 φλ. αλεύρι για κάθε αυγό). Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι, στο κέντρο. Ρίχνουμε τα αυγά. Με πιρούνι αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να περνάμε μέσα στα αυγά το αλεύρι. Η ζύμη θα τραβήξει όσο αλεύρι χρειάζεται. Ζυμώνουμε καλά να γίνει ελαστική.Εάν φτιάξουμε τη ζύμη στο μίξερ, τότε στο τέλος ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, με τα χέρια.Μετά το ζύμωμα, καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες. Ή για μερικές ώρες αν έχουμε το χρόνο. Όσο πιο πολύ ξεκουραστεί η ζύμη τόσο πιο ελαστική θα είναι στο άνοιγμα της.Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Ή αν έχουμε μηχανή για άνοιγμα φύλλου το κάνουμε εκεί.Κόβουμε το λεπτό φύλλο σε ότι σχήμα μας αρέσει. Σε βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα φρέσκα ζυμαρικά και βράζουμε για 2-3′ . Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του βραστού νερού είναι έτοιμα. Πάντα να κρατάτε λίγο από νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, ώστε να το πρόσθετε στο ανακάτεμα των ζυμαρικών με τη σάλτσα στο τηγάνι, για πιο πλούσια ζουμερή μακαρονάδα.

Σε ένα καυτό τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο τη καπνιστή παντσιέτα μαζί με τα μανιτάρια, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τη καυτερή πιπεριά. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με λευκό κρασί, μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε θυμάρι, αλάτι , πιπέρι και το ξύσμα λεμόνι , ρίχνουμε μέσα τα χειροποίητα βρασμένα ζυμαρικά που έχουμε βράσει για 1 λεπτό , διορθώνουμε τη γεύση και σερβίρουμε σε ένα ολόκληρο κεφάλι σκαμμένο Γραβιέρας.