Συνταγή

1 ώρα
4-5 ώρες
6-8

Γαλοπούλα Γεμιστή

Υλικά

1 Γαλοπούλα 4-5 Κιλά

0,200 Κγ. Μαργαρίνη

Το Συκώτι Της Γαλοπούλας (Ψιλοκομμένο)

0,150 Κγ. Κρεμμύδι Ψιλοκομμένο

0,5 Κγ. Κιμά Μοσχαρίσιο

0,5 Κγ. Κιμά Χοιρινό

0,040 Κγ. Μαϊντανό Ψιλοκομμένο

0,250 Κγ. Καστανά Ψημένα Και Ξεφλουδισμένα

0,100 Κγ.  Κουκουνάρι Ψημένο

0,060 Λιτ. Κονιάκ

0,100 Λιτ. Κρασί Λευκό

0,500 Λιτ. Ζωμός Κοτόπουλο ή Μοσχάρι
Αλάτι- Πιπέρι- Φρέσκο Θυμάρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, την πλένουμε καλά μέσα και έξω και αφήνουμε  να στραγγίσει. Προσθέτουμε  αλάτι, πιπέρι μέσα και έξω και την αλείφουμε  με μαργαρίνη.

Γέμιση

Σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα το συκώτι της γαλοπούλας μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά(χοιρινό-μοσχαρίσιο).Μόλις σοταρίσουν προσθέτουμε τα κάστανα το κουκουνάρι το φρέσκο θυμάρι το μαϊντανό τα σβήνουμε με το κονιάκ και το λευκό κρασί και αφού πάρουν μια βράση όλα τα υλικά ρίχνουμε το ζωμό. Αφήνουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε αλατοπίπερο και γέμιση είναι έτοιμη.

Κατεβάζουμε  το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ξεκινάμε να γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Όταν τελειώσουμε με το γέμισμα ράβουμε το πίσω μέρος με ειδικό σπάγκο και βελόνα(ιδία με αυτά που χρησιμοποιούμε για το αρνί)  και την τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω.

Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό λίγο κρασί λευκό το χυμό από δύο πορτοκάλια ενός  λεμονιού και προσέχουμε να μη μείνει το ταψί χωρίς υγρά, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμών Κελσίου και την αφήνουμε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Την σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, καραμελωμένα κάστανα , ψητά κυδώνια ακόμη και με αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα σοταρισμένα με φρέσκο βούτυρο.

Chef

Θωμάς Λάμπουρας

Μέλος της Λέσχης αρχιμαγείρων Κέρκυρας και Executive Chef στο Corfu Palace

Κοινοποίηστε