Κόβουμε σε μερίδες το μπακαλιάρο, αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι της ουράς του και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο αλεύρι και τα πασπαλίζουμε καλά, ώστε να καλυφθούν τελείως με το αλεύρι. Μόλις τα ετοιμάσουμε τα αφήνουμε στην άκρη.
Για το κουρκούτι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ενα φουετ μέχρι να ομογενοποιηθει το μείγμα.
Βουτάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι μέχρι να καλυφθούν εντελώς
Βάζουμε σε ένα τηγάνι αρκετό ηλιέλαιο, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί αρκετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς δυνατό.
Τηγανίζουμε το μπακαλιάρο για 8 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα λάδια.
Για τη σκορδαλιά: Γεμίζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι με αρκετό νερό και ρίχνουμε μέσα το κομμάτι του μπακαλιάρου που κρατήσαμε.
Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε το ψάρι για 10’ ώστε να δώσει γεύση στο νερό. Μόλις περάσει ο χρόνος, αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα και κρατάμε τα 150ml. νερό
Βράζουμε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για περίπου 20΄-25’, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, τις σουρώνουμε και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το νερό απ το ψάρι αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε με το μπλέντερ τα υλικά μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες.
Μόλις ετοιμαστεί σερβίρουμε με τον μπακαλιάρο και βραστές πατάτες προσθέτοντας ελιές απο πανω. Καλή όρεξη !