Συνταγή

15'-20'
60'-90'
6-8

Ψητό Χοιρινό Μπούτι με Πορτοκάλι και Κρασί Πόρτο

Υλικά

  • μισό χοιρινό μπούτι (4 κιλά)
  • 3-4 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 10 γαρύφαλλα
  • αλάτι χοντρό, πιπέρι, πάπρικα
  • ½ φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι κρασί πόρτο
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για το γλάσο: σε μία μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τη μαρμελάδα, τη ζάχαρη, το κρασί και το χυμό πορτοκάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφού λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.

Για το κρέας: προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Χαράζουμε το κρέας σε βάθος μισού εκατοστού έτσι ώστε να σχηματιστούν στην επιφάνειά του ρόμβοι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο κρέας. Στη συνέχεια αλείφουμε το κρέας με τη μισή ποσότητα από το γλάσο.

Καλύπτουμε το κρέας με τις φέτες πορτοκάλι τις οποίες τις στηρίζουμε με τα ξυλάκια γαρύφαλλου.

Παίρνουμε ένα αρκετά βαθύ ταψί και ρίχνουμε μέσα μία κούπα νερό. Το τοποθετούμε στην πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κρέας στη σχάρα πάνω από το ταψί.

Ψήνουμε το κρέας. 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε το υπόλοιπο γλάσο, αλείφοντας το με ένα πινέλο. Τέλος, βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, το αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το σερβίρουμε.

Chef

Σταμάτης Αλεξάκης

Sous Chef στο ‘’Paleo ArtNouveau Hotel’’

Κοινοποίηστε