Συνταγή

4-6

Μενού Πρωτοχρονιάς 2019

Πρώτο πιάτο: 1η Επιλογή

Υλικά

  • 2kg ουρά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 400gr ντοματίνια
  • 3σκ.σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 40gr ελαίολαδο
  • 400ml κόκκινο κρασί
  • 200ml μαυροδάφνη
  • 700gr σπιτικό ζωμό κοτόπουλο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 500gr πακερι

 

Κρεμα Γραβιέρας:

  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 200gr γραβιέρα Κρήτης
  • Πιπέρι,(αλάτι αν χρειάζεται)

Εκτέλεση

ΠΑΚΕΡΙ ΜΕ ΟΥΡΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ Κ ΚΡΕΜΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ

Σοτάρουμε την ουρά στην μισή ποσότητα ελαιόλαδου. Όταν την θωρακίσουμε καλά, πάρει σκούρο χρώμα και αφήσει όλα τα κολλαγόνα στην κατσαρόλα, την βγάζουμε, αφαιρούμε τα λίπη από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο. Τέλος ρίχνουμε τα ντοματίνια . Σβήνουμε με το κρασί και την μαυροδάφνη.

Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε τον ζωμό μας, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει η ουρά. Όταν μαλακώσει η ουρά, την βγάζουμε από την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη, ώστε να κρυώσει.

Συνεχίσουμε το βράσιμο του ζωμού μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει. Αφαιρούμε το κρέας από το κόκκαλο και το ρίχνουμε στην σάλτσα μας. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, βράζουμε τα πάκερι σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με την σάλτσα μας.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε την γραβιέρα τριμμένη και ανακατεύουμε συνεχώς για να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.

Όταν σερβίρουμε ρίχνουμε μια κουταλιά κρέμα γραβιέρας πάνω από τα μακαρόνια μας.

 

Πρώτο πιάτο: 2η Επιλογή

Υλικά

  • 2-3 κλωναράκια σέλερι
  • 1kg κάστανα καθαρισμένα κ βρασμένα
  • 2 πάτατες κομμένες κυβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 2 πράσα κομμένα σε κύβους
  • 60gr ελαιόλαδο
  • 1 ½ l. σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 60gr βούτυρο Κερκύρας
  • 100ml κρ. γάλακτος
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΑΣΤΑΝΟ ΜΕ ΣΕΛΕΡΙ

Σοτάρουμε με ελαιόλαδο το σέλερι, τα κάστανα, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα πράσα ,ώσπου να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Ρίχνουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσουν 1-2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά μας. Αποσύρουμε από την φωτιά.

Παίρνουμε το ραβδομπλέντερ και χτυπάμε καλά για να λιώσουμε τα λαχανικά μας. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος για το φινίρισμα.

 

 

 

 

Κυρίως πιάτο: 1η Επιλογή

Υλικά

  • 2kg Χοιρινό μπούτι με δέρμα
  • ½ λεμονόκουπα
  • 60gr βούτυρο Κερκύρας
  • 500ml λευκό κρασί
  • 1kg πατατούλες baby
  • 50ml ελαίολαδο
  • 80gr μέλι
  • 25-30 γαρίφαλα
  • 1 ανανά κομμένο σε στρογγυλές φέτες
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ BABY

Αφού έχουμε πει στον χασάπη μας να μας ξεκοκαλίσει το μπούτι, παίρνουμε το κρέας, το πλένουμε, το σκουπίζουμε καλά, το περνάμε με μια λεμονόκουπα και τέλος αλατοπιπερώνουμε.

Το βάζουμε σε ένα ταψί με το βούτυρο και το κρασί. Κόβουμε τον ανανά στρογγυλές φέτες και τον καρφώνουμε πάνω στο κρέας με τα γαρίφαλα. Ρίχνουμε τις πατατούλες δίπλα από το μπούτι, τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Το ψήνουμε για 1 ½ με 2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο .

Τρυπάμε για να δούμε αν είναι έτοιμο, δηλαδή, να βγάζει καθαρό ζουμάκι χωρίς αίμα και έπειτα το αλείφουμε με το μέλι. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί για 20-30 λεπτά.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.

 

Κυρίως πιάτο: 2η Επιλογή

Υλικά

  • 2kg μπούτι αρνί
  • 50gr φρέσκο θυμάρι
  • 4 σκ. Σκόρδο
  • 150ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 200gr αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 250ml νερό  

 

Για την σάλτσα:

  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1kg αρνίσιο λαιμό κομμένο
  • 50gr μέλι λεβαντας
  • 100gr καρότα κομμένα σε κύβους
  • 100gr κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
  • 200ml κόκκινο κρασί
  • 1,25l. νερό
  • 6 κόκκους πιπέρι σπασμένους
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και χωρίς τους σπόρους τεμαχισμένη
  • 1 μπουγκι γκαρνί:
  •                1 κλωνάρι θυμάρι
  •                1 φύλλο δάφνης
  •                2 κλωνάρια μαϊντανό
  •                1 φύλλο πράσου
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

ΜΠΟΥΤΙ ΑΡΝΙ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ, ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΜΕΛΙ ΛΕΒΑΝΤΑΣ

Με ένα μαχαίρι δημιουργούμε μια σχισμή στο μπούτι μας, σαν τούνελ γύρω στα 10εκ. από την μια άκρη έως την άλλη. Τρυπάμε το μπούτι 6-8 φορές με ένα μαχαίρι, βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα και γυρίζουμε για να ανοίξουμε λίγο την τρύπα. Χτυπάμε σε ένα γουδί τις 4 σκελίδες σκόρδο , μαζί με το θυμάρι και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι. Όταν πολτοποιηθούν, προσθέτουμε 30gr ελαιόλαδο και τον χυμό από μισό λεμόνι.

Παίρνουμε τα βερίκοκα και τα ανακατεύουμε και αυτά με ένα κουτάλι στο γουδί. Γεμίζουμε τις τρύπες που δημιουργήσαμε με το μείγμα και αλείφουμε όλο το μπούτι με αυτό. Αλείφουμε 50ml ελαιόλαδο σε ένα ταψί, ρίχνουμε 250ml νερό και τοποθετούμε το μπούτι.

Ψήνουμε στους 225ο για 1 ½ με 2 ώρες, γυρίζοντας το μπούτι κάθε μισή ώρα πλευρά.

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Για την σάλτσα:

Σοτάρουμε τον λαιμό στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα. Αδειάζουμε το λάδι και το λίπος που απελευθερώνει το αρνί. Απλώνουμε το μέλι στα κομμάτια του κρέατος και μετά προσθέτουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια στο σκεύος. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα ξαφρίζοντας όποτε και αν χρειάζεται.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε.

 

 

Επιδόρπιο

Υλικά

Για την ζύμη:

  • 100gr ζάχαρη άχνη
  • 200gr βούτυρο
  • 300gr αλεύρι
  • 1 αυγό

 

Για την γέμιση:

  • 170gr γάλα
  • 280gr ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 40gr κάκαο
  • 60gr βούτυρο
  • 170gr καρύδια
  • Βανίλια

Εκτέλεση

ΤΑΡΤΑ ΚΑΚΑΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Για την ζύμη:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα. Έπειτα την ανοίγουμε σε φόρμα διαμέτρου 25εκ.

Για την γέμιση:

Ανακατεύουμε την ζάχαρη με το κακάο και προσθέτουμε τα αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένας χυλός. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε στο μείγμα με το κακάο και ρίχνουμε την βανίλια.

Γεμίζουμε την φόρμα με τα καρύδια και ρίχνουμε το μείγμα με το κακάο.

Ψήνουμε στους 180ο για 45-50 λεπτά.

Μπορούμε να την σερβίρουμε και ζεστή αλλά και κρύα.

Chef

Νίκολη Άνθη

Μέλος της Λέσχης αρχιμαγείρων Κέρκυρας και Junior sous chef στο Marbella Corfu

Κοινοποίηστε