Σοτάρουμε το κρέας να το θωρακίσουμε καλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα κ την Δάφνη.
Συνεχίζουμε για λίγο το σορτάρισμα όλα μαζί κ έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και χαμηλώνουνε την φωτιά να σιγοβράσει το φαγητό.
Προσθέτουμε μια κουτάλια της σούπας πελτέ ντομάτα.Το ρίχνουμε στο κρέας μισή ώρα πριν το σβήσουμε.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να μαλακώσει το κρέας μας.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρυσάφι χρωμα, κ ρίχνουμε τον τραχανά ανακατεύοντας συνεχως. Σβήνουμε με το κρασί κ προσθέτουμε το νέρο σιγά σιγά σε δόσεις ανακατεύοντας…(όπως στο ριζότο).
Οταν είναι έτοιμο κ έχει πιει όλα τα υγρά προστεθούμε το βουτυρο κ το τυρί τριμμένο για να δέσει ο τραχανάς μας.
Τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό κατα προτίμηση.