Ξεκινάμε με τα ρεβίθια:
Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα καλύπτουμε με άφθονο νερό και προσθέτουμε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 6-8 ώρες — ή ακόμα καλύτερα, όλο το βράδυ. Έτσι, θα αποκτήσουν την ιδανική υφή: τρυφερή αλλά με χαρακτήρα.
Ώρα για το σωστό βράσιμο:
Σουρώνουμε τα ρεβίθια, τα ξεπλένουμε καλά και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό που κοχλάζει. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σκεπάζουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να διαλυθούν. Θέλουμε κάθε ρεβίθι να “κρατάει” διακριτικά τη δική του θέση στο πιάτο.
Το άρωμα του καπνιστού:
Κόβουμε το χωριάτικο λουκάνικο σε χοντρές φέτες και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λαδιού. Το αφήνουμε να ροδίσει όμορφα, να καραμελώσει εξωτερικά και να απελευθερώσει όλα τα υπέροχα αρώματά του. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στήνουμε τη γεύση:
Σε μια ευρύχωρη σαλατιέρα ενώνουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το τραγανό λουκάνικο, τις ψητές πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κύβους, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον φρέσκο μαϊντανό. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το παλαιωμένο βαλσάμικο.
Ο τελευταίος συντονισμός:
Με μια κουτάλα, ανακατεύουμε απαλά ώστε όλα τα υλικά να δέσουν χωρίς να σπάσουν. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με λίγο αλάτι ή έξτρα ξύδι αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε:
Το πιάτο αυτό είναι υπέροχο είτε ζεστό, είτε σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο, τραγανό ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Απολαύστε το χωρίς βιασύνη – όπως του αξίζει.











